Blacon Towers, Chester

Contract Type:  Residential Refurbishment

Client:  Chester and District Housing Trust

Value:  £3,000,000

Duration:  17 months

Chester and District Housing Trust, in partnership with British Gas and ERDF, commissioned Lawtech to carry out a full retrofit refurbishment of three high-rise residential blocks in Blacon on the Welsh border.  Originally built in 1964, the three 13-storey towers consist of 24 no. 1-bedroom flats and 48 no. 2-bedroom flats, with a total of 72 dwellings per block.

As Principal Contractor, Lawtech’s extensive Scope of Works included:

  • 10,000m2 External Wall Insulation (EWI) including brick-effect render to the ground and first floors
  • insulated replacement roof
  • balcony railing upgrade and balcony decking
  • internal fit-out to communal areas
  • landscaping
  • concrete repairs
  • gas riser replacement
  • flue extensions
  • asbestos management

All works were conducted to the quality and environmental standards of BS EN ISO 9001 and 14001 respectively.  The project achieved a U-Value of 0.30W/(m2K).

Prior to commencement, Lawtech was responsible for:

  • obtaining all necessary planning consents and licences
  • conducting thorough surveys to inform in-house drawing and detail production
  • confirming approval of all surveys, specifications and designs
  • confirming U-Value requirements

Lawtech held pre-start community Open Days to give Blacon Towers residents the opportunity to meet our team and gain an understanding of the purpose and process of the refurbishment and its projected benefits to their households.  Throughout the works, a Lawtech Resident Liaison Officer was based on site to co-ordinate access to properties and provide a first point-of-contact for all queries and concerns.

Thanks to the joint efforts of locally-employed labour and Lawtech’s own team of technical, quality, commercial and purchasing staff, the ERDF and British Gas-funded project was completed on time and to a high standard.  Residents acknowledge the benefits it has delivered, both in terms of increased energy efficiency and the improved perception of the area due to the aesthetic improvements.

Gallery

Subscribe to our newsletter